keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Maalinpoisto muovista by Kardinaali

Metallifiguurit ovat siitä erinomaisia että niiden jälleenmyyntiarvoa voidaan pitää korkeampana, kuin pilalle sutattujen muovifiguurien. Vastaus metallisten figuurien kohdalla on asetonikylpy. Harmi vain, että asetoni ei tule muovin kohdalla kysymykseen, sillä asetonia käyttäessä muovista lähtee muutakin kuin maalia, muun muassa kasvonpiirteet, sormet ja ynnämuut yksityiskohdat. Jos satut olemaan yhtä epäonninen kuin minä ja omistat jotain yhtä karussa kunnossa olevaa kuin tämä kasa, otan osaa. Mutta yrittänyttä ei laiteta!

Oh why, Ville Viisvee, why!

Hyvä yleisö, saanen esitellä:
Kardin opas maalinpoistoon muovifiguureista, 5 vaihetta, pölkkyihmisille

Lähtökohta: Kasa todella huonossa kunnossa olevia muovisia ork boyzzeja n. 30 kpl. Monissa on ollut useampi paksu kerros maalia, jota edellinen omistaja yritti poistaa, kuitenkin semihuonoin tuloksin. (Sainpahan edes vähän hyvitystä hinnassa tästä johtuen). Figuissa on lotrattu myös paljon liimojen kanssa, joten osa pinnoista on liimatöhnän ja maalin sekoituksen päällystämiä. Kyseessä on siis erittäin vaativa kohde, joten älkää odottako liikoja. Jos kohdemaalikerros on edes jossain järjen rajoissa, yksityiskohtien saaminen esiin ei pitäisi olla ongelma!

Käytettävät välineet:
 • Fairy power spray 4 - 5 EUR riippuen kaupasta / 375ml pullo, Saatavilla useimmista päivittäistavarakaupoista
 • Kynsiharja 0,50 EUR
 • Vanha pesuvati
 • Vanha pyyhe
 • Pesutila/Mene ulos

1. VAIHE - Välineiden hankinta ja figuurien valmistelu

Poistin suurimman osan baseista ja örkkien päistä, koska näitä minulla on paljon ylimääräisinä ja alustojen vaihto ei ole pahitteeksi. Lisäksi örkkien hampaiden välit ovat sellainen paikka, josta on hankala saada mitään irti.
Valitsin käytettävät välineet ja tilan. Suosittelen, että maalinpoiston jälkeen käytetyt välineet pyhitetään jatkossa vain maalinpoistolle, sillä itse en uskaltaisi tämän jälkeen tuossa vadissa enää esim. pestä mitään.


2. VAIHE - Spray

Suihkutin vadissa olevat figuurit hyvällä kerroksella power sprayta. Voit halutessasi ravistaa vähän aikaa vatia, jotta figuurit saavat sprayta päälleen joka puolelta. Vaikka 375 millin pullo saattaa kuulostaa pieneltä, tavara on riittoisaa sillä pullon suutin tekee siitä jotakin sumun ja vaahdon väliltä. Anna vaikuttaa 20-30 min. Aine vaikuttaa kyllä selkeästi heti päästessään pinnalle, mutta noudatin käyttöohjeissa olleita ohjeita, koska minulla ei ollut kiire mihinkään.3. VAIHE - Harjaus

Odotettuani puolisen tuntia, lähdin tarkastelemaan tulosta takaisin pesutiloihin. Power sprayn ja maalin yhdistelmä oli muhinut figuurien päälle lähes geelimäiseksi aineeksi. Otin esille kynsiharjan ja annoin mennä. Harjasin kaikki figuurit ympäriinsä ja huomasin kuinka tavaraa alkoi irrota. Harjan harjakset muuttivat väriään asianmukaiseksi. Kannattaa pestä harja aina vedellä muutaman figuurin välein, niin näet ainakin paremmin työn etenemistä, jossei muuta. Harjaa itsestäsi poispäin, jottet saa kaikkia roiskeita päällesi.


Pesutilat ovat hyvä paikka poistella maaleja, sillä siistiä tämä ei ole.

 4. VAIHE - Huuhtelu

Harjauksen jälkeen laita kaverit uimaan vedessä. Täytin vadin vähän vajaaksi puolesta välistä.


Hetken huljuttelun jälkeen kaadoin veden pois samalla pitäen figuurikasasta kiinni. Muista laittaa lavuaariin tulppa, ettei figuuri pääse liian pitkälle karkuun, kuten kaupunkisi viemäriputkistoon.

 
 5. VAIHE - Kuivaus

Levitä napit tasaisesti vaikkapa huonon pyyhkeen päälle kuivumaan. Talouspaperi käynee yhtälailla. Itse käytin pyyhettä koska sain sen näppärästi taiteltua kasan päälle kokonaan. Tämän jälkeen voit hieman hieroa pyyhemyttyä edistääksesi kuivumista.


Saksan liittotasavallan armeijan käytetty pyyhe palvelee yhä. :D

 HUOMIOITA LOPPUTULOKSESTA

 • Suurin osa maaleista lähti ilman sen suurempaa vastahakoisuutta tai ainakin yksityiskohdat tulivat sen verran esille, että uudelleen maalaus on mahdollista.
 • Kaikkeen tämä ei kuitenkaan pysty. Muutaman figuurin kerros oli niin paksu, että se ei lähtenyt tarpeeksi.
 • Jotkut pohjamaalit selvästi vastustavat Power sprayta. Osa figuureista jäi mustiksi, tosin tuoden yksityiskohdat silti esille. Riittää minulle.
 • Power spray puree myös joihinkin liimoihin. Örkeissä käytetty superliima oli pitänyt, tosin muoviliima (ei tietoa merkistä) muuttui sinitarran-tyyliseksi mömmöksi, joka irtosi aivan minimaalisella voimalla. Power spray ei tule siis kysymykseen maalinpoistossa, jos haluat figuurin pysyvän kasassa.
 • Tein pesuohjelman vain kerran. En usko, että toisella kierroksella olisi päästy tässä tapauksessa yhtään sen parempaan lopputulokseen. Liiman ja maalin sekoitus pysyy pinnassa liian hyvin. Jossakin muussa kohteessa uusintakierros voi olla hyvä tapa irroittaa loputkin.

Jokin pohjamaali ei ollut lähes moksiskaan Power spraysta, kaikki muu maali katosi.
Tämä kaveri on esimerkki suhteellisen hyvin onnistuneesta maalinpoistosta. Vain pää vaihtoon, uusi base ja menoksi!
Joissakin tapauksissa örkkien käsivarsien lihakset kävivät mahdottomiksi.
Pahimmissa tapauksissa pehmennyttä maalikerrosta voi yrittää raaputtaa puukolla pois. Osalle näistä figuureista voi kyllä heittää silti lopulliset hyvästit uudelleen käyttämisen suhteen. Maastoon ehkä raadoiksi.

Maalinpoisto onnistui suhteellisen hyvin ja kyllä nämä kaverit varmasti eteenpäin pääsevät tästä liukuhihnalla. Joitakin pahoja kohtia voi peittää uudella gearilla ja päiden vaihto auttaa myös huomattavasti.

Vielä tähän loppuun linkki toiseen artikkeliin Fairy power sprayn käytössä. Kannattaa huomioda, että kyseisessä artikkelissa maalinpoiston kohteena on selkeästi paremmassa kunnossa oleva tankki ja muotonsa takia omaa paljon enemmän tasaisia pintoja, joten maali lähtee huomattavasti paremmin. Artikkelin kirjoittaja on tutkinut myös eri maalien käyttäytymistä power sprayn suhteen. Hän onnistui olemaan myös sottaamatta vähemmän. ;) Hyvää lukemista siis sekin.

Netistä löytyy myös pienellä googlailulla lisää oppaita ja Fairy Power Spray ei ole muovin kohdalla edes ainoa vaihtoehto. Minusta se on kuitenkin suhteellisen turvallinen. Myrkkyä se on siinä missä muutkin, mutta toimin sisätiloissa pitäen vain ovea auki, enkä kuollut tai saanut minkäänlaisia oireita. Kuvista pystyy päättelemään myös, että en käyttänyt minkäänlaisia käsineitä. Joku herkkähipiäisempi voi silti myös sellaiset tarvita. Pieni tuuletus on sisätiloissa jälkeenpäin tarpeen, jotta sprayn tuoksu katoaa. Mikään oksettava se haju ei mielestäni ole.

Kardinaali kiittää! En tiedä toinko suomalaiseen figuskeneen mitään uutta tällä artikkelilla, mutta hauskaa ainakin oli tyttöystävän kanssa valokuvatessa välivaiheita. :)

4 kommenttia:

 1. Jo oli aikakin.

  Vähän turhan helpon kohteen kyllä valitsit noistahan näkyy harmaa jo valmiiksi ;)

  VastaaPoista
 2. Mukava artikkeli, oli selkeä lukea eikä nopollekkaan jääny mitään epäselvyyksiä ;D

  VastaaPoista
 3. Kiitokset tästä artikkelista. Tälle tulee olemaan käyttöä...

  VastaaPoista
 4. Kiitos, no problem! Kannattaa myös lukaista tuo linkkaamani maalinpoisto artikkeli jossa käsitellään panssarivaunua. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...